На 11 януари е починал откривателят на световноизвестното Кралевско съкровище -

...
На 11 януари е починал откривателят на световноизвестното Кралевско съкровище -
Коментари Харесай

Почина откривателят на световноизвестното Кралевско съкровище

На 11 януари е умрял откривателят на световноизвестното Кралевско съкровище - археологът Георги Гинев, оповестяват от Регионалния исторически музей в Търговище, написа Блиц.

От 1966 година Георги Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и взе участие в търсене и вписване на над 800 археологически обекти от античността и средновековието. От 1966 до 2004 година е главния откривател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа сбирките на търговищкия исторически музей са попълнени с хиляди културни полезности от античността и нумизматиката. Спасени са стотици исторически свидетелства с локално и национално значение.

Той изследва ранновизантийските и средновековни замъци Крумово кале край гр. Търговище и до с.Долна Кабда, римска Вила рустика при гр.Търговище /1976/, римски некропол при с.Могилец, Търговищко, тракийски могилен некропол при с Пайдушко, Търговищко /1983-1984/, гробница от ІV-ІІІ в. прочие Хр. край с. Чернокапци /1992/, тракийска могила при с.Врани кон, Омуртагско /1996 г./и доста други.

От 1974 до 1986 година е теоретичен началник на археологическото изследване върху тракийски могилен некропол в землището на с.Кралево, Търговищко. Там през 1979 година той открива добилото към този момент интернационална популярност тракийско златно Кралевско богатство от ІІІ в. Пр. Хр. В резултат на това негово изобретение името на Търговище участва в експозициите и каталозите на всички огромни изложения представящи България пред света/ Съединени американски щати, Япония, Швейцария, Германия, Белгия, Мексико и т.н./
Георги Гинев се ползваше с престижа на сериозен, изчерпателен и сполучлив откривател на българската древност измежду музейната и археологическата общественост в страната. Той поддържаше, направляваше и предаваше познания и опит на младите археолози и музейните експерти в Търговищкия музей. 

Погребението е на 13 януари /неделя/ 2019 година от 11 ч. в гробищния парк на Търговище.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР